Online marketing in KMO’s: schieten zonder doel?

online-marketing-in-kmos-schieten-zonder-doel

In veel KMO’s ontbreekt een globaal online marketingplan. Er wordt geshopt voor partners in SEO, SEA, Social Media Marketing, Content Marketing, etc., zonder duidelijke doelstelling of strategie. Dit resulteert vaak in versnipperde acties zonder écht resultaat.

De gevaren van ad-hoc online marketing:

 • Geen duidelijke richting: Zonder plan of doelstelling is het onduidelijk wat men wil bereiken met online marketing. Acties worden dan ad hoc ingezet, zonder dat ze bijdragen aan een overkoepelend doel.
 • Verspilling van middelen: Door te springen van de ene trend naar de andere, zonder focus, worden budgetten en tijd inefficiënt ingezet.
 • Gebrek aan resultaat: Zonder duidelijke doelstellingen is het moeilijk om de effectiviteit van online marketingacties te meten. Hierdoor is het onduidelijk of de inspanningen leiden tot het gewenste resultaat.
 • Wisselende partners: KMO’s stappen vaak over van partner naar partner, op zoek naar de “magische oplossing”. Dit resulteert in een gebrek aan continuïteit en kennisopbouw.

De oplossing: een globaal online marketingplan:

Een doordacht online marketingplan vormt de basis voor succes. Dit plan omvat:

 • Een duidelijke doelstelling: Wat wil men bereiken met online marketing? Verhoging van naamsbekendheid, meer leads genereren, sales verhogen?
 • Doelgroepanalyse: Wie wil men bereiken met online marketing? Wat zijn hun behoeften, interesses en online gedrag?
 • Concurrentieanalyse: Wie zijn de concurrenten online? Wat doen zij goed en wat minder goed?
 • Strategiebepaling: Welke online marketingkanalen zijn geschikt om de doelstellingen te behalen? SEO, SEA, Social Media Marketing, Content Marketing, etc.?
 • Actieplan: Welke concrete acties worden ondernomen op elk kanaal? Wie is verantwoordelijk voor wat?
 • Budgettering: Hoeveel geld wordt er aan online marketing besteed?
 • Evaluatie: Hoe worden de resultaten van online marketingacties gemeten en geëvalueerd?

Een online marketingplan hoeft niet ingewikkeld te zijn. Begin klein en breid het plan geleidelijk uit naarmate je meer kennis en ervaring opdoet. Belangrijk is om consistent te blijven en je te focussen op de lange termijn.

Een online marketing audit kan een nuttige startpunt zijn. Hierbij wordt de huidige online marketingstatus van je KMO in kaart gebracht. Dit helpt je om de knelpunten te identificeren en een gericht plan op te stellen.

Door te investeren in een globaal online marketingplan, kunnen KMO’s hun online marketingactiviteiten optimaliseren en betere resultaten behalen.

Extra tips:

 • Betrek alle relevante stakeholders bij de ontwikkeling van het online marketingplan.
 • Maak gebruik van online marketingtools om je te helpen bij het plannen, uitvoeren en evalueren van je online marketingactiviteiten.
 • Blijf op de hoogte van de laatste online marketingtrends en ontwikkelingen.

Met een helder plan en de juiste aanpak kan online marketing een krachtige tool zijn om de groei van je KMO te stimuleren. Hulp nodig bij het creëren van een online marketing plan? Boek een kennismakingsgesprek in!

online-marketing-in-kmos-schieten-zonder-doel
LinkedIn
Twitter
Facebook

Mogelijks ook interessant...

online-marketing-in-belgie-scoor-met-een-nuchtere-blik

Online marketing in België: Scoor met een nuchtere blik

Als online marketeer met een scherp oog voor detail en een gezonde dosis nuchterheid, zie ik de Belgische markt met frisse blik. De overdaad aan ...
Lees meer →
waarom-voorkennis-van-een-specifieke-tool-overbodig-is

Waarom voorkennis van een specifieke tool (vaak) overbodig is

In de wereld van online marketing en technologie is het onmogelijk om bij te blijven met alle nieuwe tools die voortdurend opduiken. Gelukkig is dat ...
Lees meer →

Boek je online kennismaking

Na ontvangst stuur ik je een uitnodiging voor een Teams-meeting.